Vad är Pilates?

– Pilates kombinerar styrka- med smidighet, ger hållbara resultat och motverkar slitage på dina leder.
Du kommer garanterat stärka din core och få bättre hållning! svarar Lina

Mer utförligt beskriver hon pilates som funktionell träning med fokus på hela kroppen inifrån och ut. Du tränar utifrån skelettets uppbyggnad för att komma åt dina djupa hållningsmuskler och stärka hela kroppen samtidigt. Smidigheten ökar samtidigt som du stabiliserar kroppens alla leder. Din medvetenhet och andning under övningarna förbättrar din kroppskontroll vilket ger snabba resultat och mental avslappning. Stressnivån sänks. Rygg- och nackbesvär brukar försvinna efter bara några gångers träning!

– Många överraskas av den fysiska utmaningen som träningen kan innebära och blir överlyckliga när de bemästrar att göra en sit-ups utan att få ont i nacken! berättar en leende Lina Håkansson på Studio PILATES.

”Pilates can be described as three words:
STRETCH with STRENGTH and CONTROL.

And the control part is the most important,
because that´s what makes you use your mind!

-Romana

Varför Pilates?

– Du tränar pilates för att behålla eller få tillbaka en god och stark hållning. Du vill behålla din förmåga att känna dig ung och rörlig även när du blir äldre. För att nå detta kan det krävas att du bli kvitt en gammal skada och håller nya borta, säger Lina. Själv började jag med pilates för att blir en ännu bättre dansare, fortsätter hon samtidigt som hon ler det där lilla extra. 

Alla kan träna pilates oavsett ålder och träningsvana. Träningen passar lika bra för den som är nybörjare som van träningsutövare. Övningarna kan alltid anpassas utefter våra olika förutsättningar, därför spelar det ingen roll om du är nybörjare eller om du tränar på elitnivå, behöver ta hänsyn till en skada eller funktionsnedsättning. Alla kan dessutom träna tillsammans eftersom man alltid utgår från sin egen kropp och nivå. Vi hjälps åt att nå ditt mål med träningen. 

Vad exakt gör pilatesträningen då?
När kroppens muskler samarbetar på bästa sätt kan du använda kroppen effektivt och skonsamt oavsett vad du gör. Dålig hållning och gamla ovanor gör att många muskler arbetar i onödan. Genom att medvetengöra din hållning, hur du startar och avslutar en rörelse så förbereder du kroppen på rätt sätt och kommer åt mindre muskelgrupper som avlastar de större. Effekten blir att du skapar muskelminne som ger resultat på bara några klasser, ibland sekunder. Hållningen blir bättre, spända muskler slappnar av och många vardagliga rörelser som tidigare var besvärliga känns enklare. Du får en starkare kropp och en enklare vardag helt enkelt!

– Våra kroppar är byggda för fysisk aktivitet och mår därför bäst när vi tränar medvetet, men kroppen är så mycket mer än bara muskler. Den är det mest värdefulla du har och den behöver ständig omvårdnad, inifrån och ut. Att investera i din hälsa på kort och lång sikt är det bäst du kan göra för dig själv, berättar Lina.

 Träningen utförs på matta med eller utan mindre redskap eller i speciella pilatesmaskiner.

”Efter 10 gånger känner du skillnaden,
efter 20 gånger ser du skillnaden och
efter 30 gånger är du en helt ny människa

-Joseph Pilates